Ce spoilere ai pe masina? Rieger,JD,Brabus,etc.
Anunț
Adună
Nici un anunț încă.
Ce spoilere ai pe masina?
Adună
X
-
Treaba cu diferenta dintre spoiler, eleron..m-a determinat sa caut pe internet pentru ca nici eu nu stiam exact. Am gasit urmatorul raspuns pe forumul: Termeni auto folositi incorect, Sa ne culturalizam!, postat de fastcarjunkie. Citez:
"
spoil·er /ˈspɔɪlər/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[spoi-ler] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation
–noun
3. Aeronautics. a device used to break up the airflow around an aerodynamic surface, as an aircraft wing, in order to slow the movement through the air or to decrease the lift on the surface and, as a result, provide bank or descent control.
4. Automotive. a similar device for changing the airflow past a moving vehicle, often having the form of a transverse fin or blade mounted at the front or rear to reduce lift and increase traction at high speeds.
Nu stiu daca in DEX e definitie si pt. auto, pe dexonline.ro nu este. Ce am gasit sunt uromatoarele treburi:
SPÓILER, spoilere, s.n. Panou deflector montat pe autoturism. [Sursa: Fișier auto-moto..., Editura tehnică, Buc. 1988]
spóiler s.n. Volet (2) pentru frânarea aerodinamică și diminuarea portanței aripii, în scopul pierderii rapide a înălțimii. (< engl. spoiler)
ELERÓN, eleroane, s.n. Fiecare dintre aripioarele de comandă ale cârmei transversale a unui avion, prin manevrarea căreia se realizează mișcările în zbor ale avionului. – Din fr. aileron.
"Spoiler" si "eleron" sunt cam sinonime, unul provenind din engleza celalalt din franceza.
Deci e corect folosit "eleron" ca traducere a cuvantului din engleza ce defineste treaba aia de pe "porcbagaj", treaba de pe "porcbagaj" care are tot rolul de-a modifica fluxul de aer exact cum e in aeronautica, culmea! In limba franceza are aceeasi semnificatie deci nu vad de ce in limba romana ar putea insemna altceva.
Cum limba noastra este atat de bogata incat avem ambii termeni, de-a lungul vremii s-au "specializat" putin insemnand lucruri usor diferite. E la fel de corecta folosirea ambilor termeni numai ca s-ar putea crea mici confuzii daca ne referim de exemplu la "eleronul din fata".
In engleza se mai foloseste si "rear wing" pentru acelasi lucru, in romana insa "aripa spate" defineste altceva, plus ca e usor trivial. Ce denumim noi "aripi" cand vorbim de masini in engleza se numeste "fender" deci nu cred ca are sens sa discutam despre asta, fiecare limba avand influente diferite.
"
si postat de akeem:
"
Problema cu majoritatea termenilor auto folositi in Romania e ca multi au fost preluati ad-literam din franceza. Nu e greu de inteles de ce, pur si simplu ca francezii au venit la Colibasi cu termenii lor si noi n-am avut cu ce sa-i inlocuim, nu prea aveam noi multe haioane si eleroane in tara pe vremea aia. Si cand o arzi toata ziua cu termeni frantuzesti la un moment dat te obisnuiesti asa si-ti intra in vorbirea curenta, fara sa ai intentia sa fii vreun smecher sau snob.
Ca tot a venit vorba de bari de protectie, pe vremuri erau la vedere, acum sunt ascunse sub spoilere (sau bucliere in lumea Dacia). Spoilerele intregesc linia design-ului, au si rol aerodinamic + sustinere de diverse (grile, proiectoare, numere inmatriculare, deflectoare de aer) si mai au si rol de siguranta la impact pana la 5km/h, cu deformare elastica. Adica daca te proptesti in ala din fata ta care n-a plecat de la stop destul de repede, te dai jos si observi ca de fapt masina n-are nici pe dracu'.
"Mazda 3 sedan TX i-stopsigpic
Comentariu

aici e vorba de spoiler(bara fata sau spate).
Comentariu