A devenit un obicei, ca cei din bransa anvelopelor sa astepte cu interes testul ADAC la anvelope. Datorita internetului, azi oricine din orice colt al lumii poate avea cele mai noi si complete informatii. In ultimii ani, tot mai multi cumparatori se decid doar dupa consultarea testelor facute de producatori, de diferite reviste sau organizatii independente de testare. Dar de ce testul ADAC este cel care prezinta cel mai mare interes?

De ce este mai bun testul ADAC?

Autoclubul german, in afara de precizitatea germana recunoscuta, foloseste metode de testare cu care vom primi o imagine mai completa asupra produsului testat. Una dintre cele mai importante asemenea, este faptul ca anvelopele testate provin de pe piata, eliminand posibilitatea ca anvelopele testate sa fie unele speciale facute de producatori pentru asemenea evenimente, asa cum s-a adeverit ca au fost asemenea cazuri.

Testarea anvelopelor de iarna se face in mediu real, testare ce este mai scumpa si necesita mai mult timp decat cea din simulatoarele din laborator, dar si rezultatele sunt mai veritabile. Procesul de testare este inregistrat cu aparate performante, iar autovehiculele sunt conduse de piloti de curse, care pot da informatii poate si mai complete decat aparatele in sine.

Ce se asteapta in 2011?

Cel mai interesant este ce se asteapta de la testul din 2011?

Anul precedent ADAC a testat doua dimensiuni: 185/65 R15 si 225/45 R17. Acum doi ani s-a testat 205/55 R16, ce ar fi mult mai interesant pentru automobilistii romani, dar din pacate s-a testat o dimensiune mai mare. La noi aceastra trecere la o dimensiune superioara este mult mai lenta decat pe piata din Germania. Noi preconizam, ca anul acesta echipa de la ADAC va testa dimensiuni mai mici. Noi anticipam 175/65 R14-t si 205/55 R16 ca vor fi testate.

Dimensiunea: 175/65 R14

Cei mai buni:Goodyear UltraGrip 8 – se prezinta ca un produs cu multe sanse, se asteapta sa primeasca verdictul de anvelopa recomandata. Este o anvelopa dezvoltata recent cu unele inovatii ce sunt rare in acest segment.


Continental ContiWinterContact TS 800 – de si nu este o anvelopa recent dezvoltata, a ocupat locuri fruntase in ultimii ani la dimensiuni mici. Si anul acesta, aceste anvelopele cu o precizitate ridicata, se vor comporta excelent pe masinile germane de testare.


Bridgestone Blizzak LM-30
– poate produce surprize, dupa noi este una dintre cele mai bune anvelope, dar n-a fost testata in ultimii ani. Dupa ADAC, n-a reusit sa procure aceste anvelope de pe piata, de aceea nu s-a introdus la testare. Speram, ca anul acesta sa fie introdus la testare, pentru ca poate rasturna clasamentul de pana acum.


Dunlop SP Winter Response
– este un produs foarte bun al producatorului pentru autovehicule mici si mijlocii. Credem, ca nu va dezamagii nici anul acesta si va intra in categoria celor recomandate.


Michelin Alpin A4
– este un produs de exceptie al producatorului pe care il categorizam ca si unul premium, dar preconizam ca pe pistele de testare din Elvetia nu produsul francez sa devina castigator. Testele facute de ADAC din ultimii ani il pune ca si un produs mediu, de si alte teste si experienta utilizatorilor arata ca aceste anvelope sunt foarte apreciate.


Cei mediocrii:


In acest segment, in anii precedenti diferitele modele ale urmatoarelor marci au fost prezenti: Barum, Fulda, Hankook, Kléber, Kumho, Semperit. La dimensiuni mici s-a observat prezenta si a marcilior Sava si Matador. Marcile Kumho si Hankook deja sunt consacrate in acest segment, gratie sumelor ce sunt destinate de ei pentru dezvoltarea produselor.
Categoria celor nerecomandati:


Cei de la ADAC testeaza in fiecare an cateva anvelope de productie chinezeasca pentru a ne lua cheful de la ele, fiind cle mai nerecomandate. Anevopele cu diferite denumiri, dar foarte asemanatoare Maxis, Double Coin, Ling-long intra in teste cu performante predominant inegale.


Aceste lipsuri care se constata in teste, sunt observabile si la marcile inferioare ale producatorilor consacrati Pirelli si Michelin, prin produsele lor Ceat si Tigar, care au fost aspru criticate pe pistele din Elvetia.